Cât măsurăm mâncarea?

Îmi zicea azi o prietenă că în momentul în care citește „făină cât încape” la-nceputul unei rețete închide cartea/siteul.

Am auzit multă lume criticând diverse siteuri, bloguri și cărți culinare care nu indică măsuri clare pentru ingrediente. E drept că se folosesc poate prea des pe alocuri tot felu de cantități criptice gen „cât încape”, ”lingură”, ”linguriță”, ”pișcătură”, ”puțin”, ”niște”, etc.

Cantități exacte sunt adesea necesare și foarte binevenite într-o rețetă, mai ales într-o rețetă nouă,  însă nu întotdeauna cantitatea exactă e esențială.  Multe feluri de mâncare au marje largi de toleranță în privința cantității diverselor ingrediente. Diverse sosuri de paste, umpluturi de plăcinte, mâncăruri rapide gen legume sote, etc. pot fi făcute fără a măsura la miligram câtă brânză sau pastă de roșii pui. E drept, există un optim în orice. Dacă pui exact x,y grame de făină, aluatul are consistența perfectă, dacă răzuiești fix x grame de parmezan…, dar eu cred că asta e diferența dintre un chef și un bucătar amator.

Consider că nu prea contează măsurile exacte, cu virgulă, în bucătărie. E grozav dacă le poți respecta, dar nu e deloc o tragedie dacă aproximezi. Oricât ai încerca să pui cantitatea perfectă a fiecărui ingredient, chiar crezi că rotunjirile din rețetă nu sunt tot o aproximare? De ce 200 grame de făină și nu 193 grame? Cantitățile rotunde din majoritatea rețetelor sunt la rândul lor niște aproximări orientative, e drept, mai sugestive decât ”cât încape” sau ”după gust”.

Sunt foarte importante măsurile cât mai exacte în diverse rețete mai complexe sau mai sensibile (să zicem în prăjituri de exemplu) și prind bine în rețetele simple mai ales începătorilor. Dar nu cred ca e nevoie ca vreun începător să dea înapoi de la o rețetă doar pentru că nu sunt foarte clare cantitățile. Sugestia mea e să încerce după cum înțelege diverșii termeni aproximativi și să vadă ce iese, sau, dacă nu vrea să riște, să mai dea un google – nu cred că există vreo rețetă pe net care să apară pe un singur site. Poate apare altundeva explicată mai limpede.

Primesc corectări și completări în comentariile de mai jos.

Un răspuns

  1. Cand ai experienta si un pic de imaginatie, cantitatile ti le faci singur.Si se zice ca foamea e cel mai bun bucatar!:D

Lasă un comentariu